Enter Site Title

Get Adobe Flash player

Látogatóink

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterMa8
mod_vvisit_counterTegnap34
mod_vvisit_counterEz a hét77
mod_vvisit_counterMúlt hét193
mod_vvisit_counterEz a hónap468
mod_vvisit_counterMúlt hónap1099
mod_vvisit_counterÖsszesen86091

Online: 1
Az Ön IP címe: 3.80.128.196
,
Today: 2019. ápr. 24

Zászló leírás

Tisztelt tagtársunk !

Elérkezettnek láttuk az időt-mind a Székelykör megalakulási idejét, mind a szervezet taglétszámát tekintve egy igazi hímzett, selyem zászló elkészítéséhez amely kifejezi egységünket és hűségünket a székely - szülőföldünk iránt.

2008 április 11-i vezetőségi gyűlés egyhangú döntését követően elkészült a terv amelynek alapján a Merrána műhelyben pünkösdre ? megszületett? a székely- székek címerével,a szervezet összetett zászlója.

Bár a jelképeket mindannyian ismerjük,mégis fontos a jelentésük felelevenítése, magyarázata.

A fő oldal 3 mezőből áll :

 

 

I.Piros ?Fekete: melynek jelentése az erő és a vér- a föld és a gyász.

( ez volt a székelyek harci zászlója)

A negyedelt pajzs ?amelyről hiányzik a Szent Korona 1793-tól Csíkvármegye címere, amely Gyergyó-, Felcsík-,Alcsík-,Kászonszék egyesítéséből jött létre.

1.A kék mezejében sugárzó nap arc.2.vörös mezejében felfelé álló ezüst holdarcon arany kettőskereszt a kereszténység győzelmét hirdeti a törökök felett.3.ezüst mezejében négy zöld hegygerinc között három lezúduló ezüst folyó,a Maros,az Olt és a Küküllő, a hegycsúcson a Gyímesi ?és a Piricskei ?szoros piros tetős vámépületei állnak, sorompóval . 4.kék mezejében négy hegycsúcson zöld fenyők a régió havasait jelképezik:Hargita,Csíki -Gyergyói -és a Görgényi- havasok. A boglár pajzson a székelyek védőszentje a Csíksomlyói Szűz Mária áll kék köpenyben,bal karján a Kisded, jobbjában arany jogar,lába alatt zöld halmon nyugvó ezüst fél hold .

 

II. Kék- Ezüst mező: ahol a kék a napsütésben ragyogó égboltot, az ezüst a hold fényében tündöklő ?Csillagösvényt ? jelképezi. A gótikus pajzs Udvarhely-,Maros-,és Háromszék címere. Kék mezőben aranymarkolatú kivont ezüst kardon medve fej amely az erőt és a bátorságot jelképezi,a piros szív a hűséget és a korona amely az egységet szimbolizálja. Jobb felső sarokban sugárzó arany naparc, bal oldalon növekvő ezüst fél hold három arany csillag kíséretében. Ez a címer azonos a Székely nemzet 1436-ig használt egységes címerével.

 

III. Középen helyezkedik el a Budakörnyéken élő székelyek , erdélyiek és pártoló tagjai által 1990-ben alapított szervezetünk címere. Jelképei kék mezőben nyitott könyvön három felfelé ívelő arany nyíl vessző, jobbról a nap, bal oldalon a növekvő hold,amelyben a könyv a történelmünkre és a kultúránk ápolására, a nyílvesző az ősi múltunkra utal .

A zászló másik oldala, piros, fehér, zöld, országunk három színű zászlója,az erőt ,a hűséget és a reményt jelképezve. Azt azért érdemes megemlítenünk,hogy a zöld szín a XVIII század végén /1790-ben / került a magyar zászlóba Alexandra Pavlovna orosz hercegnő javaslatára, miután házasságot kötve I Ferenc osztrák császár öccsével József nádorral Magyarországra jöttek .

Jó ha tudjuk a magyar zászló-Árpád vezérünk óta, tehát több mint 900 évig : Piros és Ezüst /fehér./Természetesen a zöld gyönyörűen egészíti ki zászlónk két ősi színét,így e három színen helyezkedik el az 1896-os egyesített nagy címer amelynek leírása a következő:

1.kék mezejében három, koronás arany leopárd fő lebeg ,Dalmáciát jelképezve amelyet Könyves Kálmán foglalt el 1105-ben.

2.mezeje ezüsttel és vörössel 25-ször sakkolt, Horvátországot szimbolizálva. Címere csata -mezőket jelent. Szent László alatt került birtokunkba 1094-ben.

3.kék mezejében arany csillag melyet két hullámos ezüst pólya szel ketté. A közre fogott vörös mezőben nyest fut jobbra , amely a bőrrel fizetendő adóra utal. Ez Szlavónia címere amely már 1197-ben András herceg pénzein jelen van.

4.vörös pólyával vágott kék és arany mező Erdély címere amely 1590-ben jelenik meg Báthori Zsigmond alatt.1765-ben Mária Terézia nagy fejedelemséggé emelte. A fekete sas

a magyarokat,a nap és a hold a székelyeket,a 7 bástya a szász székeket jelzi.

5.A hasított ék jobb oldalán arany mezőben,ezüst felhőből kinyúló vörös ruhás kar arany markolatú ezüstszablyát tart. Ez Bosznia ?Hercegovinát jelképezi amely elfoglalása II Béla /1141 /és András/ 1230/ nevéhez fűződik

6.Vörös mezőben kettős fejű fekete sas lábai alatt kiborult korsó,melyből víz árad, ez Fiume címere amely már a XIV századtól a Frangepánok grófi birtoka.

A pajzs közepén helyezkedik el a közép címer,vagyis boglár pajzs amelynek jobb oldalán láthatjuk az ősi zászlónk színeit,a vörös és ezüsttel hétszer vágott mezőt,bal oldalon vörös mezejében a hármas halmon,arany koronából kiemelkedő ezüst kettős kereszt,amely az emberiség legrégebbi szimbóluma:az ég és föld, az Isten és ember közötti kettős kapocs !

E nagy pajzsot két lebegő angyal tartja, amelynek a tetején a Szent Korona őrködik.

És itt elérkeztünk a magyarság legfontosabb és legnagyobb értékéhez, hiszen tudjuk a világ legrégibb és az egyetlen Szent-Koronája ! A korona egy nagyon fontos bizonyítékot tartalmaz

számunkra hiszen a keresztpántok négyszögletű, zárókeresztű találkozásának tetején az Atya -istent láthatjuk piktogramokkal,akinek a testéből nő ki a /6 cm magas gömbvégű 25 fokos dőlésszögű/kereszt,jobb oldalán a Nap, Jézus Krisztust a világ világosságát ábrázolva, bal oldalán a Holdsarló a Szűzanya jelképében. Mivel tudjuk a Szent Korona Hun Korona, őseink is ezzel koronázták meg nagy királyukat,/készítését III .-IV századra teszik a ötvösök,történészek / és ha a székelyek ősidőktől- máig használt szimbóluma a Nap és a Hold, ez megerősíti azt az állítást,hogy a Székelyek a Hunok egyenes ágú leszármazottai?

E zászló hívatása erősíteni összetartozásunkat és magyarság tudatunkat, hogy a vállalt ?keresztút.?járásunkat ne csak elfogadni tudjuk de hasznára legyünk Isten választott

?Hun-Gar ? népének a MAGYAR NEMZETNEK.

Tisztelettel és szerettettel várunk zászlónk alá :

A székelykör vezetősége